Jeśli szukasz zdrowego, smacznego i przede wszystkim bezglutenowego chleba na zakwasie, który jest łatwy w przygotowaniu, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Chleb gryczano-jaglany, to połączenie naturalnych składników, które tworzą wspaniały w smaku i niezwykle zdrowy produkt. Przygotowanie tego chleba jest proste i nie wymaga używania drożdży. Z tej porcji składników możesz uzyskać 1 duży bochenek chleba, który przygotujesz w ciągu około 2 godzin.
Składniki:
- 1 szklanka gryki,
- 1 szklanka jaglanki,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 1 szklanka zakwasu żytniego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotuj składniki. Umyj i osusz grykę i jaglankę. Wymieszaj je, następnie odstaw na godzinę.
Krok 2: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę owsianą i żytnią, sól, cukier i olej. Dodaj do mieszanki zakwas i wymieszaj składniki.
Krok 3: Dodaj mieszankę mąki do miski z gryką i jaglanką. Wymieszaj składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4: Przełóż ciasto do formy do pieczenia i uformuj bochenek. Posmaruj wierzch olejem i odstaw na godzinę.
Krok 5: Piecz chleb przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Chleb gryczano-jaglany jest gotowy! Ten bezglutenowy chleb na zakwasie jest pożywny, smaczny i zdrowy. Jest to doskonały dodatek do kanapek, sałatek lub jako samodzielne danie. Na jedną porcję tego chleba przypada około 360 kcal. Smacznego!