Pierogi z serem to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych potraw w całej Polsce. Ten przepis pozwoli przygotować bezglutenowe pierogi z serem, które są smaczne, a jednocześnie dostosowane do osób, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten.
Składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g twarogu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Liczba porcji: 8-10 pierogów.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Szacunkowa kaloryczność na porcję: ok. 150 kcal.
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę ryżową, jajko, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut.
2. Przygotuj nadzienie: ubij twaróg, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, cukier i wymieszaj składniki.
3. Rozwałkuj ciasto, a następnie wycinaj kółka. Na środek każdego kółka nakładaj niewielką porcję nadzienia. Złóż je na pół i zamknij, ugniatając brzegi.
4. Piecz pierogi w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Aby dostosować potrawę do różnych diet, możesz zastąpić mąkę ryżową mąką z kaszy gryczanej lub innymi bezglutenowymi mąkami. Możesz też dodać inne składniki do nadzienia, takie jak szpinak, cebula lub czosnek.